Izložba o Stepincu u Evropskom parlamentu

U Evropskom parlamentu u Briselu danas je otvorena izložba o kontroverznom nadbiskupu Alojziju Stepincu, koju je organizovala hrvatski poslanik u tom parlamentu Marijana Petir.

Alojzije Stepinac
Foto: Arhiva Blica / RAS Srbija Alojzije Stepinac

Izložbu je otvorila potpredsednik Evropskog parlamenta Mejrid Mekginis.

Hrvatski mediji prenose da će Brisel u naredna dva dana biti u znaku Stepinca, te da je otvaranje ove izložbe "uvertira u sutrašnji centralni događaj - simpozijum o životu i delu Stepinca".

Petirova je ocenila da je Stepinac bio "pravi humanitarac koji je svojim životom svjedočio o tome kako se čoveku u nevolji pomaže, ali i kako se prašta onima koji nam čine zlo", prenio je RTL.

SPC, ali i srpska javnost smatraju Stepinca odgovornim zbog toga što nije zaustavio masovne zločine nad srpskim narodom u NDH, kao i za prisilno pokrštavanje Srba.

Vatikan je proglasio Stepinca za blaženog, ali je papa Franjo zaustavio proces kanonizacije i na njegov predlog formirana je zajednička komisija Vatikana i SPC koja treba da ispita ovaj slučaj.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić potvrdio je danas da radi na Prikazu dokumenata o Alojziju Stepincu koji će biti dostavljeni zajedničkoj komisiji Vatikana i SPC koja se bavi pitanjem kanonizacije ovog kontroverznog nadbiskupa.